tisdag 19 maj 2015

Karlskrona behöver ett riktigt kulturhus


 
 
 
 
 

Karlskrona behöver ett riktigt kulturhus

Den styrande maktkonstellationen i Karlskrona planerar nu för ett ”kulturkvarter” i kvarteret Bonde med renovering av det befintliga biblioteket. Vid en första anblick kan förlaget kännas tilltalande. Ur ett arkitektoniskt perspektiv går det att skapa en spännande lösning med tillbyggnad av det befintliga biblioteket. Problemet med ”kulturkvarteret” är att hela idén med ett nytt kulturhus har glömts bort. Förslaget innebär i princip ett uppfräschat bibliotek som kompletteras med en ny konsthall vilket gör att visionen om ett nytt kulturhus är tillbaka på ruta ett. Istället för samordning splittrar man upp de olika verksamheterna.
Karlskrona behöver investera i ett riktigt kulturhus, det är dags att ta kulturen på allvar och leva upp till de förväntningar som många Karlskronabor har.
Några av bristerna med ”kulturkvarteret” är:
· Det är främst en satsning på biblioteket. Givetvis är böckerna en viktig del i ett kulturhus, men sättet som människor konsumerar litteratur är under stark förändring. Vi ser att den digitala utlåningen ökar i snabb takt, något som kommer påverka utnyttjandet av ytor. I utredningen om ”Kulturkvarteret” är utgångspunkten främst bibliotekets behov vilket gör att man riskerar missa omvärldsförändringen som pågår.
· Musiken har lämnats utanför. En flexibel scen i form av ”Blackbox” och idéerna med flera mindre inbyggda scener i huset är bortplockade. Karlskrona har en stark position som musikstad och givetvis bör denna viktiga kulturtradition finnas med i ett riktigt kulturhus.
· Ungdomssatsningen är borta. Samlokaliseringen av Kulturskolan som ger liv åt huset saknas och innebär att problemet med de befintliga lokalerna kvarstår. Dessutom tappar vi den närhet som finns mellan gymnasieskolorna och Kungsplan. Ett nytt kulturhus bygger vi inte minst för våra ungdomar.
· Den bärande idén med ett kulturhus som en motor i utvecklingen av Pottholmen försvinner, vilket med största sannolikhet påverkar utvecklingen av den nya stadsdelen. Kultur, attraktionskraft och tillväxt hänger ihop.
Den moderata idén att göra det gamla biblioteket till ett spännande världsarvscenter bjuder vi gärna på. Vi moderater som undertecknar denna debattartikel står bakom förslaget som Styrgruppen för nytt Kulturhus antog i full politisk enighet så sent som i maj 2014. Vi anser nämligen att Karlskronaborna är värda ett nytt kulturhus. Ett riktigt Kulturhus som är värt namnet, som är modernt och flexibelt och som byggs för att fungera för minst de kommande 50 åren.

Camilla Brunsberg (m), oppositionsråd
Jan Lennartsson (m), tidigare ordförande Styrgruppen för kulturhus i Karlskrona
Carl-Göran Svensson (m), andre vice ordförande Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden
Peter Glimvall (m), gruppledare Kultur- och Fritidsnämnden
Velia Ekström (m), ledamot Kultur- och Fritidsnämnden
Bengt Saltö (m), ersättare Kultur- och Fritidsnämnden
Torsten Palmgren (m), ersättare Kultur- och Fritidsnämnden