fredag 4 september 2015

Camillas veckobrev 4 september 2015




Veckobrev 4 september

Bästa medlem!

Hoppas Du har möjlighet att komma på lunchen tisdag nästa vecka som moderata seniorer bjuder in till så att vi har en möjlighet att ses! Alla moderater är välkomna, unga som gamla. Jag kommer att vara där, och tar gärna emot synpunkter kring vad Du anser är viktigt för oss moderater i Karlskrona.
Bristen på handlingskraft och ledarskap som råder på riksnivå börjar märks även på det lokala planet och lyhördheten från den nya maktkonstellationen är ytterst begränsad. Trots en kraftfull skattehöjning visar flera förvaltningar på underskott, och kommunens plusresultat landar på endast plus en miljon om man räknar bort extrautbetalningen för AFA, som egentligen skulle ha betalts ut under 2014 och är engångspengar.

Nolltolerans mot IS
Vi moderater krävde på veckans kommunstyrelsesammanträde att det ska råda nolltolerans mot alla former av IS symboler och/eller samröre med IS. Denna nolltolerans ska gälla i kommunens egna verksamheter och i all verksamhet som kommunen stödjer, samfinansierar eller samarbetar med.
När man inte vågar sätta ner foten är det enkelt att återremittera ett ärende från den politiska ledningen. Ärendet som handlade om vårt arbete mot våldsbejakande extremism blev just återremitterat. Det är olyckligt att detta arbete drar ut på tiden. Vi moderater anser självklart att det är bra och viktigt att kommunen skyndsamt upprättar en plan mot all våldsbejakande extremism och hade varit beredda att fatta beslut redan nu. Flera kommuner har redan påbörjat detta arbete. Flera hundra unga personer har blivit rekryterade till IS i Sverige, och vi vet att det har förekommit IS symboler på våra skolor. Därför kräver vi nolltolerans mot IS symboler och andra symboler för våldsbejakande extremism.
På samma sätt som vi i vår kommun har en lång tradition av att motverka nynazism och kriminella organisationer, ska vi vara lika snabbfotade när det gäller våldsbejakande extremism. Vi har fått oerhört mycket positivt gensvar för detta förslag från våra kommuninvånare. Senast idag träffade jag en man, som är inflyttad till Sverige och bor i ett invandrartätt område. Hans åsikt var att nolltolerans mot IS är det bästa och viktigaste beslut vi kan fatta i år. Det nya styret orkade inte sätta ner foten, utan valde att återremittera detta högaktuella ärende in i den kommunala dimridån.

Höjd skatt och minskad service
När man nu valt att höja skatten backar man inte från att minska servicen för våra kommuninvånare. Att höja skatten med 57 öre och inte tillföra tillräckliga resurser till skolan är provocerande. Här viner den socialdemokratiska piskan över folkparitet. Småpartierna är svaga i den nya maktkonstellationen och betalar ett högt pris för att vara med och styra på vänsterkanten.
En annan service som man nu ska ta bort är konsumentrådgivning. Det nya styret avser att säga upp varåt samarbetsavtal för konsumentrådgivning, som vi har tillsammans med andra moderatledda kommuner. 270 av Sveriges 290 kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning och man ser att efterfrågan på servicen ökar. Det är andefattigt att tillhöra en av de kommuner som numera toppar ligan för högsta kommunalskatten, samtidigt som man ska tillhöra de 20 kommuner som inte kan erbjuda äldre, ensamma människor konsumentrådgivning.
471 invånare fick vägledning under 2014. Ärenden berörde i stor utsträckning bilköp, bostadsfrågor och tele/TV/Internet. Vi moderater anser att vi ska hålla en hög servicenivå till våra medborgare. Vi ser att handeln och försäljningen ökar. Det finns till exempel fler leverantörer på både telefoni- och el-marknaden idag. Därför finner vi det viktigt att erbjuda våra invånare konsumentvägledning.

Tvångslagstiftning för mottagande av nyanlända
På veckans kommunstyrelse hanterade vi också en remiss från regeringen som vill tvångslagstifta kommunernas flyktingmottagande. Vi moderater kommer alltid att hävda det kommunala självstyret, där staten inte ska få bestämma hur vi väljer att hantera frågorna i våra kommuner. Vi moderater begärde tillsammans med kristdemokraterna att få ett särskilt yttrande till protokollet med bland annat följande formuleringar:
”Det är orimligt att tvångslagstifta, särskilt när mottagande innebär ökade åtagande som ej finansieras av staten. Det är också orimligt att tvångslagstifta när det finns uppenbara brister kring bostadsförsörjning i ett stort antal kommuner i Sverige. Förutsättningen för att kommunerna ska kunna erbjuda ett bra motagandet för nyanlända är att kommunerna får full ersättning för sina faktiska kostnader, vilket inte sker idag.”
Den socialdemokratiska partipiskan ven över centerpartiet som viker ner sig i denna fråga. Centerpartiet kräver på riksnivå, att staten ska finansiera de faktiska kostnaderna för mottagande av nyanlända, men här har ju det socialdemokratiska kommunalrådet stängt dörren och lagt munkavel på centerpartiet.

Karlskronas utveckling stoppas med den nya regeringen
Under vårt styre tog vi fram en detaljplan för Säljö, och ett enigt kommunfullmäktige sa ja till denna detaljplan som är en viktig pusselbit för den framgångsrika skärgårdsutvecklingen som vi moderater påbörjade. Länsstyrelsen stoppar nu denna detaljplan och utveckling. Vi moderater kommer att ta strid för att utvecklingen av Säljö ska kunna bli verklighet. Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm, och det är kanske föga förvånande att detaljplanen stoppas.
På kommunstyrelsen denna vecka tog vi Moderater också initiativ till att det måste arbetas fram ett nytt och tidsenligt förslag för allmänna lokala ordningsföreskrifter samt lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Karlskrona kommun. Vi fick även igenom att detta ska ske i nära dialog med medborgare, föreningar och näringsliv. Karlskronas utveckling är A och O för oss moderater, och utveckling ska ske i samverkan och i nära dialog med våra kommuninvånare.

Med tillönskan om en skön helg!

Med vänlig hälsning,

Camilla Brunsberg
Gruppledare för Moderaterna och oppositionsråd.