tisdag 25 april 2017

Tobés nyhetsbrev

 

Bekämpa terror och brott med kraft

Sverige ska stå väl rustat i kampen mot terrorismen. Vi kan aldrig helt skydda oss mot mördare och ondska, men Moderaterna är beredda att göra vad som krävs för att förhindra att terrorismen ska kunna slå till, söndra och sprida skräck. Det handlar om att försvara vårt öppna samhälle, att upptäcka och bekämpa brott och terror, att stärka svensk polis, att skapa ordning och reda i migrationspolitiken samt bryta utanförskapet och stoppa radikaliseringen.
Fredagen den 7 april slog ondskan till med full kraft mot hela vårt öppna samhälle. Efter det avskyvärda terrordådet på Drottninggatan har Sverige visat fantastisk styrka när vi gått samman för att först och främst hedra offren men också för att gemensamt stå upp mot hatet. Svensk polis, räddningstjänst och sjukvård har gjort sitt yttersta.
Samtidigt är dådet ingen enskild företeelse och Säkerhetspolisen har konstaterat att våldsbejakande extremistiska islamism är det största hotet mot vårt samhälle i dag.
Den senaste tiden har Anna Kinberg Batra flera gånger återkommit till vad Sverige behöver för att bekämpa terrorn och försvara det öppna samhället. Bland annat i dag i ett tal på Stockholms universitet och nyligen i en intervju med Dagens Nyheter.
Ett av våra förslag är att väsentligt skärpa straffen för brott med terrorkoppling. Brott som till exempel rekrytering till och finansiering av terroristbrott straffas i dag enligt samma skala som stöld och bedrägerier; och är lägre än i våra nordiska grannländer. Det är fullständigt orimligt och visar att det behövs rejäla straffskärpningar.
Det är också uppenbart att det bättre måste säkerställas att den som inte har rätt att vara i Sverige lämnar landet när den ska göra det. De inre utlänningskontrollerna måste öka kraftigt och den som inte har rätt att vara här ska till exempel inte ha rätt till bidrag.
Här kan du läsa mer om det åtgärdspaket Anna Kinberg Batra presenterade i sitt tal i dag och där finns även talet i sin helhet.
Intervjun med Anna Kinberg Batra i DN går att läsa här och mer information om de reformerna finns här.
Moderaterna är beredda att agera här och nu för att fler verkningsfulla insatser ska kunna komma på plats. Vi är dock inte beredda till att medverka till enighet om beslut som inte ger effekt eller bidrar till att öka tryggheten.