söndag 1 oktober 2017

Moderaterna sänker skatten för pensionärerna!


Sänkt skatt för Sveriges pensionärer och för äldre som arbetar 

Moderaternas kommande budgetmotion innehåller rejäla satsningar för att stärka äldres ekonomi. Det handlar om sänkt skatt för pensionärer, höjt bostadstillägg för pensionärer och förstärkt och utökat jobbskatteavdrag för äldre. Det presenterar Elisabeth Svantesson, andre vice partiordförande, i en intervju med Sveriges Radio i dag.

- Moderaterna är partiet för dem som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Tillsammans med Alliansen sänkte vi skatten för pensionärer fem gånger. Sammantaget uppgick skattesänkningarna till 16,5 miljarder kronor. Nu föreslår vi ytterligare kraftiga skattesänkningar för Sveriges pensionärer och vi vill höja bostadstillägget för pensionärer, säger Elisabeth Svantesson. 

- Sveriges pensionärer ska ha en trygg ekonomi och det ska löna sig att ha varit med och byggt Sverige starkt. Med vårt förslag får en majoritet av alla över 65 år en skattesänkning om 5 000 kronor om året. Moderaternas skattesänkning för pensionärer motsvarar fullt ut den skattesänkning som regeringen har föreslagit. 

- Erfarna medarbetare som vill fortsätta bidra på arbetsmarknaden ska uppmuntras att göra det. Till skillnad mot regeringen sänker vi därför också skatten på arbete. Vill vi förstärka det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre och utöka det till att gälla redan från 64 års ålder. För den som har en månadsinkomst på 20 000 kronor innebär det 1 000 kronor mer i månaden i sänkt skatt, avslutar Elisabeth Svantesson. 

Sänkt skatt för pensionärer och sänkt skatt för äldre som arbetar

  • Satsningen på sänkt skatt för pensionärer omfattar 4,4 miljarder kronor år 2018 och byggs sedan ut med 4,16 miljarder kronor år 2019 och 4,32 miljarder kronor år 2020. 

  • Satsningen på höjt bostadstillägg för pensionärer omfattar 655 miljoner kronor per år. 

  • Satsningen på att förstärka det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre och att utöka det till 64-åringar omfattar totalt 2,6 miljarder kronor per år. Det förhöjda jobbskatteavdraget bedöms ha gett 10 000 fler jobb, och denna förstärkning bedöms skapa ytterligare 10 000 nya jobb.


Intervjun med Elisabeth Svantesson finns här. Läs mer om reformerna här.