fredag 20 december 2019

Europanytt


Europanytt

Europanytt

Europanytt är ett nyhetsbrev från Moderaterna i Europaparlamentet. Här berättar vi kort om vad som är aktuellt i Europapolitiken och om våra parlamentarikers arbete. 

Debatt för att öka tryggheten i Sverige    

Europaparlamentet har sammanträtt i Strasbourg under veckan, där en rad frågor behandlats. När parlamentet samlas igen hade Sveriges allvarliga samhällsproblem med gängkriminalitet kunnat stå på agendan. Socialdemokraterna valde dock att aktivt stoppa att den organiserade brottsligheten i Malmö skulle tas upp i Europaparlamentet.  
  

Aktuellt i Europapolitiken 

För Moderaterna är det prioriterat att göra Sverige och Europa tryggare, men precis som nationellt försöker Socialdemokraterna mörklägga de uppenbara problem som vi har i Malmö och resten av Sverige med ett pågående gängkrig. Detta då de aktivt stoppade ett initiativ från Moderaterna om att Europaparlamentet skulle uppmärksamma frågan om den organiserade brottsligheten i Malmö, i syfte att det skulle leda till konkreta åtgärder från EU. 
- Framför allt handlar det om att Europol måste lägga ett större fokus på Sverige. Jag har haft möten med dem så jag vet att Sverige definitivt står på deras radar. Det handlar mycket om informationsutbyte och om att titta särskilt på rutterna mot Sverige, med mycket narkotika och vapen, säger Tomas Tobé. Läs intervjun med Tomas här
Arba Kokalari har i Moderaternas partigrupp i parlamentet blivit ansvarig för att göra den inre marknaden mer hållbar, med särskilt fokus på cirkulär ekonomi. Det innefattar bland annat att utforma en plan för mer hållbar handel mellan EU:s medlemsländer. Ny teknik och grön handel ska uppmuntras, understryker Arba.  
Antibiotikaresistens är en ödesfråga, att likna vid klimatutmaningen. Arbetet måste därför trappas upp och särskilt användningen av antibiotika bland människor behöver begränsas, exempelvis borde det vara förbjudet att få antibiotika utan recept. Jessica Polfjärd har presenterat en rapport med nya förslag för hur vi kan stärka arbetet mot antibiotikaresistens. Rapporten hittar du här.
Jörgen Warborn har till EU-kommissionen lyft att den borde vidta åtgärder mot den svenska regeringens avsteg från rättsstatliga principer och försök till ingrepp i EU:s utsläppshandelssystem. Detta efter att regeringen övertagit den så kallade tillåtlighetsprövning för Preems raffinaderi i Lysekil. Det innebär att prövningen flyttas från de opartiska domstolarna till ett politiskt avgörande. Här berättar Jörgen mer och här finns frågan till EU-kommissionen i sin helhet. 
I valrörelsen möttes vi moderater ofta av påståendet att kärnkraft inte skulle vara en EU-fråga, men nu tar EU ett viktigt steg mot bättre möjligheter för investeringar i kärnkraft. Tomas Tobé kommenterar i Sveriges Radio.  
Moderaternas parlamentariker skriver också med två av Moderaternas regionråd i Skåne och Västra Götaland om vikten av att Sverige får behålla dagens skattebefrielse på biodrivmedel, som ger stora möjligheter att hålla ned utsläppen från fordonsflottan, inte minst från kollektivtrafiken. 

God jul och gott nytt år önskar Tomas, Jessica, Jörgen och Arba!