lördag 9 maj 2020

Europadagen 9 maj

Europanytt

Europanytt

Europanytt är ett nyhetsbrev från Moderaterna i Europaparlamentet. Här berättar vi kort om vad som är aktuellt i Europapolitiken och om våra parlamentarikers arbete. 

Europadagen

I dag den 9 maj är det Europadagen. I den globala kris vi nu befinner oss i är internationellt samarbete, europeisk sammanhållning och att lösa gemensamma gränsöverskridande problem avgörande. Ta del av EU:s insatser mot coronapandemin och dess effekter samt vad Moderaterna i Europaparlamentet arbetar med.  

Aktuellt i Europapolitiken 

Stora insatser görs nu inom Europasamarbetet mot följderna av coronavirus/covid-19.
Det var en något trög start i krishanteringen och flera kritiska skeden för EU, vad gäller exempelvis särskilt drabbade länder och nationella exportförbud för medicinsk utrustning, men nu pågår ett framåtsyftande arbete för fullt.
Europaparlamentet har bland annat röstat igenom ett omfattande krispaket för att stötta sjukvården runt om i EU, värna ekonomi, jobb och företag samt för att underlätta för krisande sektorer som flyget.
Europaparlamentet har också beslutat att stärka myndigheter som Europeiska smittskyddsmyndigheten och Europeiska läkemedelsmyndigheten, utöka forskningen inom det medicinska området och inte minst öka pressen mot Kina. 
Nästa vecka sammanträder Europaparlamentet igen och då ligger stödpaket för att rädda jobb och företag återigen på bordet. För oss moderater är det viktigt att det är moderna satsningar på konkurrenskraft, innovation och en effektiv grön omställning. Rådande kris får inte utnyttjas för att öka resurser till gamla program som jordbrukspolitik eller regionstöd.  

Europadagen 

Moderaterna har stått upp för Europasamarbetet i nästan 60 år. Det var vi som tog striden för att Sverige skulle ansöka om medlemskap och för att Sverige hör hemma i Europa. Dela gärna budskap om Europasamarbetet i dag. Här kan du se vad Tomas, Jessica, Jörgen och Arba lyfter fram.
  

Moderaternas vallöften får genomslag i Bryssel

I EU-valet för snart ett år sedan var en politik för en mer kontrollerad invandring till EU ett av Moderaternas viktigaste vallöften. 
Vi har nu lyckats samla vår partigrupp EPP – den största i Europaparlamentet – att anta och driva vår invandringspolitik. Partigruppernas förslag kommer ha stor betydelse för utformningen av den gemensamma migrations- och asylpolitiken på EU-nivå.
Det handlar bland annat om asylprövning vid yttre gräns, ökade resurser till gränskontroll, fler samarbeten med tredje land och att varje medlemsland i högre grad ska kunna bestämma volymen på sitt mottagande.
Moderaterna kommer fortsätta vara Sveriges garant i EU för en hållbar migrationspolitik. Läs mer om det här