tisdag 26 maj 2020

Europanytt 200526


Europanytt

Europanytt

Europanytt är ett nyhetsbrev från Moderaterna i Europaparlamentet. Här berättar vi kort om vad som är aktuellt i Europapolitiken och om våra parlamentarikers arbete. 
Bidrag och skatter hjälper inte Europa ur krisen 
Moderaterna tog nyligen strid i Europaparlamentet mot en alltför vidlyftig ekonomisk politik, kopplad till återhämtningspaket och EU:s långtidsbudget. Återhämtningsstödet måste utgöras av lån som ska betalas tillbaka och det behövs en mer modern politik där medlen används till att stärka tillväxt och konkurrenskraft.   

Aktuellt i Europapolitiken 

  • S och MP undergräver den svenska linjen i förhandlingarna om långtidsbudgeten 
Europaparlamentets agenda fortsätter att domineras av att hantera coronakrisen och dess effekter. Under det senaste sammanträdet i parlamentet låg fokus främst på hur den ekonomiska återhämtningen ska stöttas i Europa, kopplat till EU:s långtidsbudget. Moderaterna arbetade för att hålla nere pengarullningen.  
I det förslag som sedan låg på bordet saknades det perspektivet helt och det handlade om bidragspolitik, alltför vidlyftiga utbetalningar och en rad nya skadliga skatter på EU-nivå. Dessutom uttrycktes att den svenska rabatten på EU-avgiften borde avskaffas. Att ställa sig bakom detta var därför otänkbart för oss moderater och vi röstade nej.
Miljöpartiet röstade däremot ja och Socialdemokraterna var splittrade, mellan att rösta ja och avstå. Det är mycket beklagligt att de på detta sätt undergräver sin egen regerings och Sveriges mer restriktiva linje i förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget. 
Det är en svår kris som drabbat Europas länder och det kommer att krävas stora satsningar för rädda jobb och företag och undvika ekonomier som kraschar. Det görs bäst med lån som ska betalas tillbaka samt moderna satsningar som stärker Europas konkurrenskraft och löser gemensamma gränsöverskridande problem.
Vi kommer göra allt vi kan när det handlar om att värna svenska intressen och skattebetalarnas pengar – genom att fortsätta stå upp för en hållbar ekonomisk politik.
Tomas Tobé kommenterade inför omröstningen och här skriver ledamöterna mer om frågan. 

  • Jordbruksfrågor i den gröna given 
Inom ramen för den gröna given har EU-kommissionen presenterat en livsmedelsstrategi samt en strategi för biologisk mångfald.
Den europeiska jordbrukspolitiken borde först och främst sätta upp gemensamma spelregler, där lantbrukarna tillåts konkurrera på bra och lika villkor. En viss typ av jordbruk, som ekologiskt, ska inte åtnjuta fördelar på andras bekostnad. Växtskyddsmedel, som skyddar böndernas grödor från skadedjur och ogräs, måste fortsatt få användas på ett säkert sätt och utifrån myndigheters rekommendationer.
Här intervjuas Jessica Polfjärd om de nya förslagen, som kommer ha stor inverkan på svenskt jordbruk.

  • Nattsvart för många av Europas företag
Ur ett företagsperspektiv är läget katastrofalt runt om i Europa. Småföretagarorganisationen SME Europe har genomfört en opinionsundersökning om hur företagen påverkas. Jörgen Warborn tog initiativ till att den också skulle genomföras i Sverige; över 400 företagare deltog. Det svenska resultatet har Jörgen berättat om tidigare här.
Nu har resultatet av undersökningen på EU-nivå också presenterats. En majoritet av företagen har uppgett att de helt saknar finansiell likviditet inom två månader, om läget fortsätter. Det är nu avgörande att företagande och konkurrenskraft stöttas på rätt sätt.   

  • Förutsättningar för resande inom Europa  
Coronakrisen innebär även stora utmaningar för flygbranschen och besöksnäringen. Det behövs därför en långsiktig strategi för hur resande och turism ska kunna återupptas under säkra former. 
De inre gränskontrollerna bör exempelvis upphöra så snart som möjligt, och Sverige ska inte särbehandlas negativt. Det handlar inte om att uppmana till icke-nödvändiga resor, varken inrikes eller utrikes, men samma regler måste gälla lika för alla länder. Medlemsländers myndigheter bör också samarbeta mer för att stärka smittspårningen.
Arba Kokalari skriver mer om frågan här.

Ett år sedan EU-valet

I dag den 26 maj är det ett år sedan valet till Europaparlamentet, då vi tillsammans lyckades gå framåt i valet och nå ytterligare ett mandat. Vår konkreta sakpolitiska agenda fick ett starkt stöd från svenska folket.
Det är nu mer än fyra år kvar på mandatperioden och arbetet fortsätter med att leverera på våra vallöften, för att Sverige och Europa ska bli friare och tryggare.