söndag 14 juni 2020

Europanytt: Jobb och företagande, jordbruk samt Kina-politik

Europanytt

Europanytt

Europanytt är ett nyhetsbrev från Moderaterna i Europaparlamentet. Här berättar vi kort om vad som är aktuellt i Europapolitiken och om våra parlamentarikers arbete. 

Jobb och företagande, jordbruk samt Kina-politik 

Europaparlamentet fortsätter behandla frågor kopplade till coronakrisen. Inte minst återhämtningen i ekonomin, men även hur Kinas agerande ska bemötas. Samtidigt pågår arbetet med andra stora områden som arbetsmarknad och jordbrukspolitik.    

Aktuellt i Europapolitiken 

Det nya förslaget till EU:s långtidsbudget samt återhämtningspaketet väcker fortsatt mycket debatt. Här lyfter Jörgen Warborn och Lars Hjälmered att regelförenklingar för företag inte får glömmas bort i arbetet med att stötta ekonomin i krisen. 
Jörgen skriver också mer här om att en minskad regelbörda är ett viktigt verktyg, tillsammans med bland annat investeringar i forskning och utveckling, för att se till att lågkonjunkturen inte blir långvarig.   
Ytterligare delare som inte får glömmas bort i den ekonomiska återhämtningen är startup-sektorn, behovet av digital infrastruktur och ambitionen att göra EU världsledande inom artificiell intelligens. Något Arba Kokalari skrivit tidigare om här.
Nästa vecka sammanträder Europaparlamentet och då kommer bland annat insatserna mot desinformation att tas upp i plenum. Moderaternas förslag om att förstärka strukturerna inom EU för underrättelse, i syfte att vara bättre rustade mot desinformationskampanjer, finns nu med i en rapport från EU-kommissionen. Arba kommenterar här.
Även situationen i Hongkong samt utländska uppköp av strategiska intressen i EU kommer att tas upp under sessionen, frågor som båda har bäring på EU:s Kinapolitik. Här skriver Tomas Tobé mer om Kinafrågan och att kommunistregimens agerande kräver en motreaktion i form av samordnande ekonomiska sanktioner från EU mot Kina.
Arbetet pågår också med att förhandla en ny gemensam jordbrukspolitik. Moderaterna driver på för att jordbruket ska få så bra förutsättningar som möjligt att producera säkra och prisvärda livsmedel. Jessica Polfjärd skriver mer här om att värna jordbrukets särskild roll i samhället genom stärkt konkurrenskraft.
Jessica är också verksam i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott, där frågan om minimilöner är aktuell. Att EU-kommissionen fortsätter sitt arbete för att införa en minimilön på EU-nivå är djupt beklagligt. Det är viktigt att Sverige på alla nivåer fortsätter motarbeta detta, understryker Jessica.  

Polisen gör Sverige tryggare

Som tidigare ordförande i riksdagens justitieutskott har Tomas följt den svenska polisens arbete på nära håll. Den högljudda kritik, i samband med den senaste tidens demonstrationer, som riktas mot Sveriges poliser saknar grund. Polisen i Sverige har verkligen inte samma problem som i USA. På Expressens debattsida skriver Tomas att svensk polis borde hyllas i stället för att beskyllas.