fredag 26 juni 2020

Europanytt


Europanytt

Europanytt

Europanytt är ett nyhetsbrev från Moderaterna i Europaparlamentet. Här berättar vi kort om vad som är aktuellt i Europapolitiken och om våra parlamentarikers arbete. 

Beslut om jakt och skog ska fattas i Sverige

Europaparlamentet har inte tagit sommaruppehåll utan arbetet fortsätter med såväl utskottsmöten som sessioner. Ekonomi- och budgetfrågor är högaktuella, men det är också exempelvis jakt- och skogsfrågor. 

Aktuellt i Europapolitiken 

Jaktfrågor utgör något av en följetong i Europapolitiken, och vi moderater har motarbetat förslag som gör det svårare för laglydiga jägare och sportskyttar.
Nu har debatten kommit till frågan om blyammunition, efter att EU-kommissionen presenterat ett förslag om att fasa ut användningen av blyammunition i våtmarker.
Vi har identifierat tre stora problem med förslaget: det är rättsosäkert, vad som klassas som våtmark är alltför långtgående och ytterst ska beslut om jakt fattas i Sverige.
Moderater kommer göra allt vi kan för att stoppa förslaget. Tomas Tobé skriver mer om det här
Även jakt på skarv i Sverige har starka kopplingar till beslut på EU-nivå. Moderaterna driver på för att fågeldirektivet ska ses över, bland annat i syfte att öka möjligheterna för jakt på skarv. Här kan ni läsa mer om det.
Det aktiva svenska skogsbruket är en förutsättning för jobb och tillväxt samt bidrar till förnybar energi, som är avgörande för att minska utsläppen. Dessvärre finns det krafter som vill begränsa skogsbruket. De negativa effekterna det skulle få för ekonomin och klimatet är svåra att överdriva.
Jessica Polfjärd har i miljöutskottet varit ansvarig i vår partigrupp för förhandlingarna om EU:s nya skogsstrategi. Efter långa diskussioner lyckades vi till slut stoppa krav och regler som hade försvårat för det svenska skogsbruket samt se till att det svenska självbestämmandet över skogen värnades. Tillsammans med Jessica Rosencrantz och John Widegren skriver Jessica också mer om skogsfrågor, och att ytterligare skogsmark i Sverige inte får undantas från produktion. 
Arba Kokalari arbetar mycket med grön handel och cirkulär ekonomi. Europeiska och internationella lösningar för att minska skadliga kemikalier i samhället kommer vara avgörande för att klara omställningen. Den svenska regeringen ägnar sig dessvärre åt symbolpolitik, med den planerade kemikalieskatten på kläder och skor. Den är att likna vid den hårt kritiserade plastpåseskatten – en ny skatt helt utan bevisad miljönytta. Läs mer här.     
Hanteringen av coronapandemin och dess effekter, inte minst på jobb och ekonomi, är självklart fortsatt i fokus. I ett TV-sänt seminarium diskuterade Jörgen Warborn hur transport- och turismnäringarna i EU ska ta sig ur krisen. Förbättrade villkor för småföretag, minskad regelbörda och insatser som stärker konkurrenskraften är centralt. 
Under förra veckans session i Europaparlamentet var bland annat rasism samt polisvåldet i USA uppe på agendan. Moderaterna röstade för en resolution för att markera mot främlingsfientlighet och rasism, men arbetade också för att det våld som brukats i samband med den senaste tidens demonstrationer skulle kritiseras. I förslaget från vänstergrupperna och de gröna fanns också en underton av att polisen skulle vara rasistisk vilket vi tydligt tog avstånd ifrån.
Under nästa session kommer bland annat frågan om coronavaccin samt det så kallade mobilitetspaketet för transportsektorn att behandlas.