onsdag 3 maj 2017

Arbetslinjen skall utvecklas - inte avvecklas!



Nu har Moderaterna presenterat vårt budgetförslag för 2017. Jobb och trygghet är i fokus. Vi vill göra det mer lönsamt att arbeta, sänka skatten för Sveriges pensionärer och satsa på betydligt fler poliser samt ett starkt försvar.
Stefan Löfvens regering klara inte av att lösa Sveriges samhällsproblem med reformer utan förlitar sig på att högkonjunkturen ska fortsätta. Det är en politik som Sverige inte har råd med.
Moderaternas idé är en annan. Vi går fram med en ambitiös reformagenda: Vi vill att hela Sverige ska jobba. Vi har tydliga målsättningar om att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda ska bort och till att börja med halveras, samtidigt ska 500 000 nya jobb kunna skapas. Lag och ordning ska upprätthållas i hela landet och tryggheten måste öka. Vårmotionen innehåller därför ett reformpaket på 37 miljarder kronor för jobb och trygghet.
  • Vi säkrar att det alltid ska löna sig att arbeta genom en bred skattelättnad för alla som jobbar, med särskild förstärkning för låga inkomster. Det skulle innebära att till exempel lärare, bussförare och elektriker får behålla närmare 500 kronor mer varje månad. På sikt beräknas reformen dessutom leda till 14 000 fler jobb.
  • Vi vill också genomföra en stor bidragsreform. Arbetslinjen ska skärpas i försörjningsstödet, ett bidragstak ska införas, den som är ny i Sverige ska kvalificera sig in till bidrag och ersättningar och A-kassan ska göras till en bättre fungerande omställningsförsäkring.
  • Vi sänker skatten för 1,4 miljoner pensionärer samtidigt som det blir mer lönsamt att arbeta för seniora medarbetare och anställningskostnaderna för äldre sänks.
  • För trygghet att lita på satsar vi på minst 5 000 fler poliser med höjda löner, ytterligare civilanställda samt ökar resurserna till kampen mot terrorismen.
  • Sveriges försvarsförmåga stärks genom att försvaret tillförs ytterligare 8,5 miljarder kronor, över fyra år. Arbetet mot ett svenskt medlemskap i Nato ska inledas. 


Vidare vill vi öka kvaliteten och tillgängligheten för att Sverige ska ha en vård och omsorg i världsklass. Med mer undervisningstid och fler skickliga lärare stärker vi kunskaperna i skolan. Och tillsammans med Alliansen har vi gemensamma riktlinjerna för den ekonomiska politiken.
Se pressträffen där Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar vårmotionen.
Hela vårmotionen för 2017 finns här.
Mer om vår bidragsreform finns att läsa här och mer information om skattesänkningen för pensionärer finns här.