torsdag 23 augusti 2018

10 skarpa förslag mot hedersrelaterat förtryck och våld


10 skarpa förslag mot hedersförtryck och våld i nära relationer
 

Hederskulturen ger uttryck för värderingar som inte hör hemma i Sverige, och det behövs tydliga regler och hårda sanktioner för att förebygga, förhindra och straffa hedersrelaterad brottslighet och förtryck. Den utmaning som hedersförtryck utgör sträcker sig över flera politikerområden. Att bemöta den enbart med lagstiftning är inte tillräckligt och löser inte de problem som den orsakar. De åtgärder som krävs måste vara breda och uppmärksammas av alla som kommer i kontakt med eller misstankar om förekomst av hedersrelaterat förtyck och våld - inom skolan, vården, polisen, socialtjänsten, föreningsverksamhet.

Moderaterna i Karlskrona kräver nolltolerans mot hedersrelaterat våld och förtryck i vår kommun. Vi kan aldrig acceptera att enskilda individer eller grupperingar tar sig rätten att begränsa andras frihet som en del av en hederskultur. Värderingar som gäller utifrån svensk lag ska upprätthållas och värnas utan kompromisser. Det behövs tydliga regler och hårda sanktioner för att förebygga, förhindra och straffa hedersrelaterad brottslighet och förtryck, Moderaterna vill även förstärka lagstiftningen genom att införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott.

För att öka tryggheten för kvinnor som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld och annat våld, har Moderaterna i Karlskrona följande skarpa förslag till lokala insatser:

1. Att bättre utbildning införs gällande hedersrelaterat våld och förtryck bland berörda yrkesgrupper. Säkerställa att skola, socialtjänst och andra myndigheter uppmärksammar och reagerar vid misstanke om våld i nära relationer, oavsett om det gäller unga eller vuxna.
 


2. Att ge uppdrag åt kommunen att föra statistik om förekomsten av hedersförtryck och våld i nära relationer. Det är viktigt med tillgång till statistik för att kunna avgöra omfattningen och eventuella nödvändiga åtgärder som behöver vidtas, exempelvis satsningar på mer personal, ändrade rutiner och kompetenshöjande insatser.

3. Att utgångspunkten i allt myndighetsarbete i kommunen är att barn inte ska vara gifta i Sverige. Vi har nolltolerans mot barnäktenskap och vill att regler och rutiner ses över vad gäller arbetet inom SFI och andra aktörer, vi vill också tydliggöra och skärpa skolans värderingsuppdrag.

4. Att det ska finnas kommunal kvinnofridssamordnare i arbetet mot hedersförtryck och mäns våld mot kvinnor, både generellt och i nära relationer. Det bör även införas en kommunal stödlinje för ungdomar och vuxna som lever under hedersförtryck, på liknande sätt som den nationella stödlinjen Kvinnofridslinjen.

5. Att det ska ställas hårdare krav på organisationer och föreningar som får kommunala bidrag för sina verksamheter, samt att de ska underställas regelbunden tillsyn och kontroll. På riksnivå har beviljade bidrag uppmärksammats till organisationer med antidemokratiska och fundamentalistiska värdering som aktivt arbetar för att undergräva den värdegrund som det svenska samhället vilar på. Offentliga bidrag till verksamheter inom civilsamhället måste självklart vara förankrat i demokratiska ideal och värderingar - även på lokal nivå.

6. Att det ska införas obligatorisk samhällsorientering för nyanlända och asylsökande. Bägge grupperna måste tidigt ges grundläggande samhällsorientering och kunskap om våra lagar och värderingar om demokrati, religionsfrihet, jämställdhet m.m. Det är viktigt att utrymme ges åt potentiellt känsliga värderingsfrågor som barns rättigheter, jämställdhet och kvinnors och mäns lika värde. Alla som lagligt uppehåller sig i Sverige ska mötas av krav på att lära sig förstå och anpassa sig till svenska värderingar. Moderaterna i Karlskrona vill därför arbeta för integrationsplikt i vår kommun med närvaroplikt, kunskapsprov och test, där underkända prov innebär krav på skyldighet att gå om kursen.

7. Att förbud mot slöja i förskola och grundskolan utreds i kommunen. För Moderaterna är det självklart att stå upp för ett fritt och jämställt samhälle där flickor och pojkar har samma möjligheter och rättigheter att vara barn och leva ett fritt liv. Det är inte rimligt att barn i Sverige tvingas täcka hår eller kropp utifrån värderingar som grundas på tradition eller religion där själva täckandet inte är en oväsentlig del av själva förtrycket.

8. Att försörjningsstöd ska delas ut till både mannen och kvinnan. Det skulle medföra positiva jämställdhetseffekter. Utöver att ge ett positivt signalvärde skulle det kunna bidra till att minska våld i nära relationer genom att underminera våldsutövarens ekonomiska handlingsutrymme. Det s.k. ekonomiska våldet kan vara en faktor i hedersförtryck. Kvinnan saknar ekonomiska förutsättningar att lämna mannen och är i en beroendeställning när mannen har ensam kontroll




över hushållets ekonomi. För att ytterligare förstärka och uppmuntra kvinnors oberoende, vill Moderaterna i Karlskrona även införa obligatorisk svenska-undervisning för kvinnor som idag är föräldralediga från SFI-utbildning. Den här gruppen är redan idag marginaliserad vad gäller möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Ökade möjligheter till undervisning i svenska även under föräldraledighet, skulle därför vara värdefullt som en åtgärd mot att de inte riskerar att hamna i ytterligare utanförskap.

9. Att allmännyttiga hyresvärdar i Karlskrona ska vara ansluta till Huskurage. Enligt uppgifter från Rädda Barnen beräknas att var tionde barn lever i hem med våld. Moderaterna i Karlskrona vill därför arbeta för att samtliga hyresvärdar i Karlskrona – både allmänna och privata – på sikt ska vara anslutna.

10. Att det viktiga arbete som Kvinnojouren Karlskrona gör ska förstärkas ytterligare. Utöver den garanterade finansieringen, ska de få tillräckliga och behovsprövade resurser så att deras arbete kan fungera fullt ut.