söndag 19 augusti 2018

Valmanifest 2018



Moderaternas valmanifest




Sverige är ett fantastiskt land. Vi har en enastående vacker natur. Vi har levt i fred och frihet i flera hundra år. Arbete och företagande har byggt vårt välstånd. Här tror vi på jämlikhet mellan kvinnor och män och på tolerans och respekt för olika livsval. Vi har kommit långt, men vill komma längre. 
Här exporterar innovativa företag svenskt kunnande till hela världen. Här uppmuntras barn till självständighet och nyfikenhet.
Sverige är en självklar del av världen. Vi bygger vår säkerhet tillsammans med andra. Och det är i exporten som många av jobben skapas. Vår viktigaste marknad och självklara samarbete är EU. 
Vi är stolta över allt detta. Både som svenskar och som moderater. Men det som är bra måste både vårdas och utvecklas. Vi som nu lever i Sverige har inte rätt att förstöra vad som har byggts upp av generationer. 
Här präglas samhället av en grundläggande tillit mellan människor, men också historiskt av en stor tilltro till stat och kommun. Samtidigt ser många att mycket inte alls fungerar som det ska. Polistätheten är den lägsta på tio år, eftersom för få vill bli poliser och för många slutar i förtid. Gängkriminaliteten växer och skjutningarna blir fler. Sjukvårdsköerna har fördubblats de senaste fyra åren och var sjätte elev lämnar nian utan betyg för att komma in på gymnasiet.
Allt fler ställer frågan om det verkligen går att lita på att stat och kommun klarar sina grundläggande uppgifter.
Vi betalar inte bara redan bland världens högsta skatter, utan de har dessutom höjts med 60 miljarder på fyra år. Men pengarna går till annat, pengar slösas bort. Arbete och företagande beskattas hårt, men dagens regering prioriterar fel. Trots högkonjunktur är det ont om pengar till det viktigaste. Och gör vi inget kommer det att bli värre när lågkonjunkturen kommer. 
Nu måste vi ta tag i Sverige. Se till att staten gör det som bara staten kan göra. Staten ska inte göra allt, men det staten gör ska göras bra. Människor ska både kunna känna sig trygga och fritt leva sina egna liv. 
Vårt valmanifest beskriver vårt uppdrag de kommande åren. Om hur vi återupprättar rättsstaten och tryggheten. Rustar försvaret och vår civila beredskap. Kortar vårdköerna och ser till att vården inte bara är världsbäst, utan också tillgänglig när man behöver den. 
Det handlar om en skola som fokuserar på kunskap, ordning och reda. Ett Sverige där valfriheten i välfärden utvecklas istället för att avvecklas. Och att Sverige under lång tid måste ha en stram invandringspolitik, så att vi kan ta tag i de stora integrationsproblemen. Om ett ja ska vara ett ja och leda till att man kommer in i samhället, lär sig svenska och börjar jobba, då måste också ett nej vara ett nej.
Vi förbättrar förutsättningarna för svenska företag och gör det lättare för fler att få sitt första arbete. De som nyligen har kommit till vårt land måste snabbt få jobb och kunna försörja sig själva. Svenska språket är nyckeln in, och krav på svenska ska ställas i varje steg – från asylprocess till medborgarskap. Sverige måste bli ett samhälle där rättigheter, skyldigheter och möjligheter gäller lika för alla. Oavsett kön, klass eller klan. Här ska man av egen kraft kunna göra något av sitt liv. Vad man gör och vart man är på väg ska betyda mer än varifrån man kommer. 
Vår klimatpolitik tar miljöfrågorna på det stora allvar de förtjänar. Den globala uppvärmningen måste bromsas och Sverige har ett ansvar som föregångsland. Världsledande grön forskning och teknologisk innovation ger tillsammans med effektiva politiska lösningar konkreta resultat. Vi slösar inte bort pengarna på symbolpolitik, utan använder dem där klimatnyttan är störst. 
Moderaterna lovar inte allt åt alla. Vi prioriterar och gör det viktigaste först. Därför börjar vi med Sveriges akuta problem: Kampen mot gängkriminaliteten. Försvaret av vårt lands gränser. Fler med jobb och färre på bidrag. Ett livskraftigt och starkt näringsliv. Skolresultat som rustar alla barn för livet. Sjukvård utan långa köer. Pension som man kan leva på.
 Allt detta går före bidrag och ”satsningar”. Vi håller hårt i skattebetalarnas pengar, med krav och bidragstak, tydliga prioriteringar och krafttag mot slöseriet. Med detta valmanifest går vi moderater till val. Här söker vi väljarnas förtroende för förändring. Vi vet vad vi vill, men är pragmatiska och samarbetar gärna med andra för att också få något gjort. 
Sverige behöver en ny riktning och en ny regering efter valet den 9 september. Nu tar vi tag i Sverige
Ulf Kristersson 
Partiledare

Hela valmanifestet kan du ladda ner här. 
En sammanfattning av valmanifestet kan du ladda ner här. 
Presentationen från pressträffen kan du ladda ner här.