onsdag 22 augusti 2018

Idag börjar förtidsröstningen




Hej,
Nu är det knappt tre veckor till valdagen, och temperaturen stiger. Redan i dag börjar förtidsröstningen. 
Det har aldrig tidigare varit så jämnt inför ett val. Det är jämnt i toppen, med tre partier som ligger runt 20-25 procent. Helt unikt i sig. Det är jämnt i botten, med partier som riskerar att åka ur riksdagen. Och det är jämnt mellan de traditionella blocken. Oavsett om Du har gjort många valrörelser, eller om detta är Din första, så kommer detta bli ett helt unikt val. Och jag ser verkligen fram emot att få utkämpa den här valrörelsens sista intensiva veckor tillsammans med Dig! 
Inte sedan 90-talskrisen har Sverige haft så stora uppgifter att ta tag i. Mycket handlar om att statens grundläggande funktioner inte fungerar som de ska. Våra skatter är redan bland de högsta i världen och regeringen har dessutom höjt dem med ytterligare 60 miljarder kronor. Samtidigt är polistätheten den lägsta på tio år. Vårdköerna har fördubblats och mer än var sjätte elev lämnar nian utan fullständiga betyg. 
Det var länge sedan ett svenskt val så tydligt handlade om statens förmåga att lösa sina grundläggande uppgifter. Det passar oss moderater. Vi lovar inte allt åt alla. Vi har förmågan att prioritera och fatta svåra beslut. Vår grundläggande politik är att staten och politiken inte kan eller ska ägna sig åt allt överallt, men att den måste vara stark där den måste fungera. Och det är exakt vad som behövs just nu. 
Ju fler som röstar på oss den 9 september – eller förtidsröstar innan dess – desto större blir våra möjligheter att leda en regering som kan få något gjort. En regering som kan ta tag i Sverige! 
Väljare som är trötta på den rödgröna regeringen och på Vänsterpartiets politiska inflytande måste övertygas om att rösta bort den nuvarande regeringen. Inte en till mandatperiod som denna! Och väljare som vill att jag och vi moderater ska leda en ny regering måste övertygas om att också rösta på Moderaterna. Vårt löfte är rakt: Inga fler decemberöverenskommelser. Om Stefan Löfven inte avgår frivilligt efter valet kommer vi att rösta bort honom. 
Vill man ha förändring kan man inte slösa bort sin röst genom att skicka ”signaler”. Om man inte vill att Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson ska vara statsminister, då ska man inte rösta på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Den enda röst som garanterat innebär en röst för att bli av med Stefan Löfven är en röst på Moderaterna! 
En ny regering måste ha en tydlig viljeinriktning. Med ambitionen att ta tag i Sveriges problem och utmaningar. Med förmågan att prioritera det som är viktigt på riktigt, och välja bort det som inte är det. Att våga och orka fokusera. 
Jag vet att vi moderater har denna förmåga mer än några andra. Vi är inte felfria – men vi vet vad vi vill, vi har genomarbetade förslag och vi har visat att vi kan få något gjort tillsammans med andra. Vi kan dessutom det politiska hantverket i riksdagen, regeringen och i landets kommuner. Vi säger inte bara ”fler poliser!” utan berättar exakt hur det ska gå till och med vilka resurser. 
Vi säger inte bara ”färre asylsökande!” utan vi beskriver hur ett stramare och mer rättssäkert regelverk bör se ut och hur vi ska kunna införa det. Vi är tydliga och vi talar klarspråk. Vi konkretiserar och vi prioriterar. 
Det här valet borde handla om hur vi säkrar att statens allra viktigaste uppgifter verkligen fungerar. Om ett samhälle att lita på. 
Där är vi inte just nu i Sverige. Och utvecklingen går dessutom åt fel håll. 
Valrörelsens slutskede kommer att bli arbetsam, men kul. Vi har förberett oss väl. Vi vet att vi har väljarna med oss när vi säger ”inte en till mandatperiod som denna”. 
Och vi måste alla anstränga oss för sans och balans i våra insatser, så att vi inte drar fokus från det som väljarna vill tala om: Vår politik och våra idéer för framtiden. 
Nu går vi ut för att möta väljarna i öppna och ärliga samtal. Vi ska lyssna på deras uppfattningar och berätta för dem vad vi tror på och om vår politik. Tillsammans kan vi övertyga människor om att en annan riktning för Sverige är möjlig. Och att vi moderater har viljan och förmågan att ta ledningen för en ny utveckling. 
Nu kör vi. Ända in i kaklet! 
Bästa hälsningar, 
Ulf