torsdag 9 mars 2017

Sätt stopp för kriminella gäng!

Kriminaliteten och våld i samhället är det som skapar mest oro i Sverige just nu. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Ekot. Utvecklingen är mycket allvarlig. Det dödliga våldet med skjutvapen har ökat. Ökningen har tydliga kopplingar till konflikter mellan kriminella, men även oskyldiga människor drabbas. Det är uppenbart att det behövs krafttag för att sätta stopp för de kriminella gängen
Sverige ska vara ett tryggt land. Polis och rättsväsende ska fungera. I dag är så mycket som var tredje kvinna otrygg i sitt eget bostadsområde och Polisen är en organisation i kris, tyngda av bristande resurser, för få kollegor samt dåligt ledarskap. Förtroendet för polisen och rättsväsendet sjunker. 
Vi kan och ska vända utvecklingen. Men då krävs konkreta reformer och tydliga insatser. Vi moderater driver bland annat på för:
  • Minst 2 000 fler poliser i Sverige 
  • Högre polislöner, 2 000 kronor mer i månaden 
  • Ökat skydd för blåljuspersonal 
  • Skärpta straff för allvarliga våldsbrott 
  • Införandet zonförbud för att ta kontroll över särskilt otrygga områden 
  • Att fler som begår brott ska utvisas 
  • Krafttag mot kriminella gäng och nätverk
Regeringen är svag och har gett upp om brottsligheten och tryggheten. Det syns inte minst i att de inte tillför de resurser som Polisen behöver för att de ska kunna utföra sitt viktiga uppdrag. Runt 1 000 tjänster riskerar tvärtom att försvinna, i ett läge där Sverige behöver fler poliser på våra gator. Moderaterna satsar i stället tio gånger så mycket som regeringen i anslagsökningar för att polisen ska kunna göra sitt jobb. 

Tidigare i veckan besökte Beatrice Ask och jag Köpenhamn och den danska justitieministern Søren Pape Poulsen för att följa den danska regeringens arbete mot brottslighet. Trots att Köpenhamn är en mycket större stad har exempelvis betydligt färre skjutningar ägt rum där jämfört med i Malmö.
Läs mer i Kvällsposten och SVT Nyheter om besöket.
I en debattartikel i Kvällsposten skriver vi tillsammans med Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö, om hur Sverige kan lära av Danmark också i flera avseenden.

Jag är även övertygad om att det behövs en bredare diskussion om hur vi återupprättar respekten för – och tilliten till – rättsstaten. Vi måste bli bättre på förebyggande insatser, så att brottslig verksamhet så långt möjligt hindras.
Vår rättspolitik räds inte långa och kännbara straff när det är motiverat. Men oavsett straffets längd bör målet vara att den som straffas lämnar brottets bana efter avtjänat straff. Slutligen handlar det också om en värderingsdebatt om rättigheter och skyldigheter i Sverige. Att vi står upp mot inte bara de handlingar som är straffbara utan även de handlingar och normer som står i strid med den värdegrund som Sverige bygger på. 

Sverige ska ha en trygghet att lita på – och det ska gälla alla.