torsdag 30 mars 2017

Tre huvuduppgifter för en ny ekonomisk politik.


Den höga arbetslösheten bland utrikes födda och de utan utbildning biter sig fast. Sverige blir alltmer tudelat. I dag är skillnaderna mellan den som är inne på arbetsmarknaden och den som är utanför alltför stor, och den skillnaden ökar. Medan regeringen oroas av "Sverigebilden", är vi oroliga över verkligheten. Regeringen saknar färdriktning. De säger "investera" när de egentligen menar "spendera". 

Nu behöver Sverige en ny reformagenda med mer moderat politik och en mer offensiv allians. Hela Sverige ska jobba. Därför sätter Moderaterna nu upp två ambitiösa jobbmål. För det första vill vi halvera jobbklyftan i form av skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. För det andra vill vi att Sverige ska kunna skapa en halv miljon nya jobb till 2025.

Vi ser tre huvuduppgifter för att stärka den svenska ekonomin:
Den mest akuta uppgiften är integrationen. Fler som kommit till Sverige måste komma in i samhället. Skillnaderna mellan de som är inne på arbetsmarknaden och de som är utanför är för stor. Den största skillnaden finns i dag mellan inrikes födda och utrikes födda. Det är Sveriges farligaste klyfta, som i dag omfattar över 100.000 människor. Den här klyftan måste bort. Vi börjar med att halvera den. 

De flesta kan och vill arbeta. Då krävs lägre trösklar in till arbetsmarknaden. Det är välkommet att också LO tycker så, men det är bråttom att nå resultat. Nu behövs högre förväntningar på dem som i dag inte jobbar trots att de kan. Utbildningsplikt bör införas för dem utan grundläggande kunskaper samtidigt som vi bör säkerställa att fler går klart gymnasiet.

Vi planerar också för en stor bidragsreform. Tiden med a-kassa bör kortas och stötta omställning till ett nytt jobb, inte vara en långsiktig försörjning. Men de flesta som lever på bidrag får inte främst a-kassa, utan socialbidrag. En tydlig arbetslinje måste därför gälla även där. Alla kommuner borde kräva att man söker och tar jobb i hela landet. Dessutom behövs ett bidragstak, så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att få bidrag. När en trebarnsfamilj kan få bidrag på 28.000 kronor per månad, och när familjens inkomst kan minska när någon börjar arbeta, råder ett systemfel. Första steget i en bidragsreform är därför en central prioritering i Moderaternas vårbudget. 

Moderaterna är partiet för den som tror på att hela Sverige kan, och ska, arbeta. Då behöver Sverige en ny anställningsform som gör det enklare och billigare att anställa, ett bidragstak så att det lönar sig mer att gå till jobbet än att leva på bidrag och ett första jobbet-avdrag på låga inkomster för att öka drivkrafterna att arbeta.

Den andra uppgiften handlar om jobbskapande för att Sverige ska kunna växa. Vårt mål är att Sverige ska kunna skapa en halv miljon nya jobb. Sverige är ett av världens mest innovativa länder. Men fler idéer måste kunna bli verklighet i företag som växer mer och anställer fler här.
Många företagare vittnar om höga skatter och brist på kompetens, och regeringens politik lägger sten på börda. För varje krona regeringen säger sig satsa på företagande tar man tio tillbaka i skattehöjningar. Regeringen har visserligen ändrat sig gällande vissa skadliga skattehöjningar, men flera hot mot svenskt jobbskapande kvarstår.

Sverige ska vara ett land som företag, entreprenörer och huvudkontor flyttar till - inte ifrån. Sverige behöver inte högre marginalskatter utan lägre entreprenörsskatter. Det måste löna sig bättre att skapa jobb och driva företag. Samtidigt måste vi säkerställa att forskningen, infrastrukturen och energiförsörjningen bidrar till att jobb kan skapas i hela Sverige.

Den tredje uppgiften är att rusta Sveriges ekonomi inför nästa kris. Svensk ekonomi är sårbar. Ett minimikrav för att stärka ekonomin är att bygga upp överskott i offentliga finanser och att respektera det nya överskottsmålet. En åldrande befolkning sätter ekonomisk press på välfärden. Sverige behöver en ny pensionsreform så att den verkliga pensionsåldern höjs från dagens drygt 63, och så att de som lämnar arbetslivet kan leva på sin pension. 

Bidragskostnaderna måste minska. Växande bidragsutgifter riskerar att tränga ut välfärdens kärnverksamheter. Därför behövs en ny grundprincip, där man som ny i Sverige får kvalificera in sig i bidragssystemet. Full rätt till svenska förmåner bör man få först när man arbetar eller bor permanent i landet. Vi måste åter bli ett land där man kan börja med två tomma händer och komma hur långt som helst. 

Nu går svensk ekonomi bra, men svårigheter ligger framför oss. Sverige har inte råd att vänta. Nu behövs en ny ekonomisk reformagenda som adresserar utmaningarna. En gemensam alliansbudget vore därför ett naturligt steg. I vår plan för ett starkare Sverige tänker Moderaterna ta ansvar för de reformer som Sverige behöver för att bryta utanförskapet, stärka företagsamheten och rusta Sverige inför nästa kris. 

Anna Kinberg Batra,
Partiledare (M)
Ulf Kristersson,
Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Läs artikeln här: http://www.di.se/opinion/moderaterna-tre-utgangspunkter-for-en-alliansbudget/